Citrinvytis kininis SADOVA No1

Schisandra chinensis SADOVA No1

Ukrainoje išvesta savidulkė veislė. Augalas vijoklinis, pasiekia 5-9 m aukštį. Žydi gegužės–birželio mėn. smulkiais baltais žiedeliais. Vaisius sutelktinis, sudarytas iš daugelio raudonų dvisėklių uogų. Vaisiai sunoksta rugpjūčio – rugsėjo mėn. Uogos rūgščios, citrinų skonio, valgomos. Jose yra cukraus, obuolių rūgšties ir eterinio aliejaus. Augalas pradeda derėti 4-6 augimo metais. 

Iš uogų gaminama bealkoholiniai gėrimai, vynas. Taip pat jos vartojamos konditerijos pramonėje ir kulinarijoje. Žievė ir lapai vartojami kaip prieskonis ir arbatžolių pakaitalas. Kininis citrinvytis – Tolimųjų Rytų gyventojas, todėl jo vegetacija prasideda anksti pavasarį. Rudenį jis anksčiau nei kiti augalai numeta lapus. Ypač jis krinta į akis, kai plikas šakas papuošia raudonų uogų kekės.

Citrinvyčiai atsparūs šalčiams, todėl žiemai nereikia jų pridengti. Vienintelis rūpestis pasodinus citrinvytį – rasti tinkamas atramas. Neturėdamas kur vyniotis augalas nedera, o vėliau – visai sunyksta. Tinkamiausia vieta kininiam citrinvyčiui – piet­rytinė arba pietinė pusė. Citrinvyčiai geriau dera saulėtoje vietoje. Ypač mėgsta puveningas, nesunkias, laidžias vandeniui, bet nesausas dirvas.

Šviežios ir džiovintos cit­rinvyčio uogos bei sėklos nuo seno vartojamos kaip stimuliuojantys ir tonizuojantys vaistai, žinoma nuo senų senovės. Jų suvalgius dingsta nuovargis, jaučiamas energijos antplūdis. Tolimųjų Rytų gyventojai į tolimas ir varginančias keliones būtinai pasiimdavo džiovintų citrinvyčio vaisių.

Citrinvyčio uogose yra daug šizandrino – smarkiai tonizuojančios medžiagos. Jis pradeda veikti po pusvalandžio, poveikis juntamas net 4–6 val. Bandymais įrodyta, kad citrinvyčio preparatai stiprina cent­rinės nervų sistemos refleksinę veik­lą, stimuliuoja kvėpavimą ir širdies kraujagyslių sistemos veiklą.

Uogose yra iki 20 proc. organinių rūgščių (citrinos, obuolių, vyno) ir tik 1,5 proc. – cukraus, todėl vaisių minkštimas palyginti rūgštus. Be to, jame yra mineralinių druskų ir vitamino C (sėklose – iki 33 proc.).

15.00